6. 12. 2013 Hospodářské noviny
Vojtěch Blažek, Jakub Žák

Vaše firma je těsně před konkurzem. Tak tuto informaci se úplnou náhodou dozvěděl Petr Petrů na konci listopadu před čtyřmi lety."Na internetu na vás visí soudní vyhlášení insolvence," zavolala mu pracovnice banky, která spravovala účty firmy.

A později se přidaly telefonáty od zmatených zákazníků: Co se to vlastně děje? A proč nám píše exekutor, ať s vámi přestaneme obchodovat? Firma Moser Legno jednatele Petrů je jedním ze dvou největších výrobců rakví v Česku. A tím telefonátem z banky tehdy odstartoval příběh, jehož závěr letos na jaře dopsal soud: potrestal dosud největší a nejpromyšlenější podvod, při kterém chtěl jeden podnikatel za pomoci falešných insolvenčních návrhů, firmy napsané na bezdomovce s titulem PhDr. A vymyšlené legendy o příchodu výrobce truhel ze Švédska ovládnout třímiliardový pohřebnický byznys."Policisté se do toho případu naštěstí zakousli jako buldoci," vzpomíná dnes Petr Petrů.

Švédi, které ve Švédsku neznali

Kdo často jezdí po dálnici D1 a má k tomu dobrou paměť, možná si vzpomene: koncem roku 2009 se podél dálnic objevily billboardy propagující rakve. Kvalita ze Švédska, model B5 za 14 900 korun. A u toho logo firmy Bergger v modrožlutých barvách.

Zastoupení švédského výrobce rakví z kvalitního skandinávského dřeva tehdy už pár měsíců rozjížděl podnikatel Hynek Čech. Jedná s magistrátem v Praze o investici do centrální márnice, vydává časopis o posledních věcech člověka nazvaný Pieta, s Českou pojišťovnou dohaduje nový typ pojištění na pohřeb, najímá obchodní zástupce na prodej rakví..

"Nám ale ta firma byla od začátku podezřelá. A později jsme si zjistili, že ve Skandinávii nikdo toho jména neexistuje," říká Pavel Cajzl ze Svazu pohřebnictví. Zatím ale Bergger pořád vypadá jako dravý nováček. Pohřební služby jsou ovšem konzervativní a nakupují hlavně od zmíněné společnosti Moser Legno a dalšího výrobce Setora. Takže obchody se Berggeru prakticky nehýbají.

"Bereme kvalitní rakve, žádný papundekl," chválí tuzemskou produkci majitel českobudějovické pohřební služby Vlastimil Marek."Jejich zástupci jsem rovnou řekl, že nemám čas," dodává na adresu Berggeru.

Seznamte se s PhDr. Ramirezem

V listopadu 2009 dostaly události spád. V rejstříku konkurzů se objevil oficiální návrh na vyhlášení insolvence na výrobce Moser Legno a Setora. S tím, že jedné španělské firmě dluží každá po 15 tisících za dopravu, další peníze pak nezaplatily na daních a pojištění.

Po několika týdnech insolvenční soud návrhy zamítl, protože dopravce ze Španělska k nim nedoložil nic bližšího. Ale na vystrašení tří stovek pohřebních služeb a krematorií to stačilo. Za španělskou firmou stál jakýsi Carlos Ramirez, muž s doktorátem z filozofie. Až policejní pátrání odhalilo, že je to ve skutečnosti romský bezdomovec Gejza Demeter, který bydlel v boudě bez elektřiny na pozemku podnikatele Hynka Čecha. Ten se tak stal rázem hlavním podezřelým, že útok na rakvářské firmy vymyslel a naplánoval. Ostatně DemeterRamirez potvrdil, že ho Čech poslal na úřad, aby se oficiálně přejmenoval. A pro větší důvěryhodnost mu vymyslel i doktorát.

Sám Čech ale - kromě firmy Bergger, sídlící v anglickém Manchesteru na sídlišti - v návrzích na konkurz nevystupoval. Proto také říká, že o ničem nevěděl."Měli na mě jen výpověď jednoho bezdomovce. A stejně mě odsoudili," nechápe Čech, který dostal za porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže desetiměsíční podmínku a zákaz podnikání na tři roky.

Policisté ale našli další nepřímé důkazy, které ukázaly právě na něj. Kromě návrhu na insolvenci někdo do pohřebních služeb rozeslal i dopisy neexistujícího Exekutorského a insolvenčního úřadu Prahy 5, že jsou výrobci rakví v ohrožení konkurzem. Stopy DNA na obálkách patřily Čechově sekretářce. A katalogy s rakvemi byly ve skutečnosti materiály jednoho polského výrobce, k němuž kdosi podle rozsudku domaloval v počítači loga fiktivní firmy Bergger.

Aby firmy Moser Legno a Setora své zákazníky uklidnily, musely je obvolat a poslat za nimi své zástupce."Vynaložily poměrně značné prostředky na vysvětlování, že se staly obětí trestného činu," uznal soudce Jiří Říha. Například jen majitelé Setory spočítali, že jim v té době klesl obrat o 2,3 milionu korun. Soud jim ale nakonec odškodnění nepřiznal, jen poradil, ať podají samostatné žaloby."Stejně si už ale na té firmě nic nevezmeme. A ještě bychom utratili za právníky," nechce už další tahanice spolumajitel Setory Michal Třešňák.

Nejspíš má pravdu: Čech od začátku opakoval, že mu firma Bergger nepatří. Ale ani neprozradil, kdo za ní stojí. Údajně investoři, kteří se řídili jednoduchou úvahou: v Česku ročně zemře 100 tisíc lidí, náklady na nebožtíka činí průměrně 30 tisíc, vzniká prostor pro vstup do byznysu za tři miliardy. Čech proto trochu tajemně naznačuje, že tohle ještě není konec příběhu."Věřte, že o nich ještě uslyšíte. Utratili tady × milionů a vážně o ně nechtějí přijít."

Kdo je Hynek Čech

Pozor, přichází švédská kvalita Hynek Čech rozjel v roce 2009 firmu Bergger, která dovážela ze Švédska rakve. Soud prokázal, že jde o podvod. A potrestal Čecha, že chtěl poškodit české výrobce. Vydělal na majoru Zemanovi Před šesti lety koupil Čech od České televize práva na vydání seriálu o majoru Zemanovi na DVD. Objevilo se podezření, že příliš levně, protože jiní zájemci nabízeli víc. Svědek v kauze Pekárek Sedmatřicetiletý podnikatel vystupoval i jako prostředník při prodeji městského pozemku v Kolíně, kvůli němuž dostal exposlanec Roman Pekárek pět let za korupci. Soud loni konstatoval, že Čech je "zcela nepřesvědčivý" svědek.

Nám byla firma Bergger od začátku podezřelá. A později jsme zjistili, že ve Skandinávii nikdo toho jména neexistuje. Pavel Cajzl Svaz pohřebnictví ČR