25. 2. 2014 Deník
MP

ANO NEBO NE? Zda jsou v rodinném hrobě i ostatky zvířete, zatím není jisté. Láska lidí k jejich zvířecím mazlíčkům nezná mezí. A leckdy trvá až za hrob. Důkazem může být případ z Doks, kde se nedávno na jednom z náhrobků na místním hřbitově objevila zřejmě profesionálem vyvedená podobizna pudla. Nyní se zjišťuje, zda v hrobě opravdu leží ostatky zvířete.

Strážník, který při pravidelné kontrole procházel hřbitovem, nevěřil svým očím. Z náhrobku v rohu hřbitova na něj vzhlížel pudl. Přestože se silné city k zvířecímu členu rodiny dají lehce pochopit, v legislativě není na sentiment místo. Byť je to v tomto případě složitější. Zákon o pohřebnictví totiž nezmiňuje jiné ostatky než lidské, jeho autoři zřejmě vůbec nepočítali s tím, že vedle lidských ostatků mohou skončit i zvířecí. Jde tak především o etický problém.

"Pochování psa na hřbitově je v rozporu se zákonem č. 256/2001 Sb., Zákon o pohřebnictví. Majiteli hrobu jsme již oznámili porušení tohoto zákona a zároveň jsme jej vyzvali ke sjednání nápravy nejpozději do konce letošního března," tvrdí starostka Doks Eva Burešová.

Zatím ale není jisté, že v hrobě v urnovém háji zvířecí ostatky opravdu leží. Důkazní břemeno nyní leží na provozovateli pohřebiště, v tomto případě městu Doksy. V případě, že by majitel hrobu popřel, že v něm jsou zvířecí ostatky, by tak mohlo dojít zřejmě až na exhumaci a více než složité, ne-li nemožné, dokazování.

Případem se podle starostky už zabývají příslušné orgány."Předmětem šetření bude, zda šlo opravdu o pochování zvířecích ostatků, nebo uvedení na náhrobku," dodala Burešová s tím, že pokud k nápravě v termínu dojde, bude mít celou věc za vyřízenou."Pokud ne, majiteli hrobu vypovíme smlouvu," říká.

Krematoria a hřbitovy budí vášně

Ten, kdo chce svého zvířecího přítele legálně pochovat, nemá v regionu žádnou šanci. Třeba v liberecké čtvrti Rudolfov se proti plánu zřídit zde hřbitov pro domácí mazlíčky zvedla silná vlna nevole. Brzy už ale bude možné svého čtyřnohého přítele zpopelnit. Ve Svoru totiž vyroste krematorium pro zvířecí mazlíčky, které vybuduje společnost Noamy z Nového Boru.

Noamy chtěla už v minulosti vybudovat krematorium pro zvířata v Sosnové, tam ale narazila na odpor občanů. A bez problémů to nebylo ani ve Svoru proti byli místní lidé i zastupitelé. Ti například odmítli odsouhlasit zavedení plynové a kanalizační přípojky do areálu bývalé sklárny, kde má krematorium vyrůst.

Tyto problémy ale firma vyřešila, zastupitelé Svoru své předchozí rozhodnutí změnili a na zasedání začátkem února přípojky odsouhlasili.

Společnost Noamy, která rovněž provozuje pohřební službu pro domácí mazlíčky, nabízí také urny. I ty zvířecí. Truchlící páníček si tak bude moci ostatky svého čtyřnohého přítele rovnou odnést."Zvířecí urny jsou velmi vyhledávané, dodáváme je po celé republice. Nabízíme také zvířecí rakve či náhrobky," řekl Deníku ředitel Noamy Dalibor Novák.