17. 5. 2016 Rozhlas.cz
http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/ostatky-skladatele-oberfelda-exhumovane-na-hrbitove-v-prelouci-ceka-prevoz-do-francie1614098

V Přelouči exhumovali ostatky francouzského skladatele Casimira Oberfelda, který v Česku zahynul v lednu 1945 během transportu z koncentračního tábora v Osvětimi. Oberfeld ve třicátých letech patřil k nejpopulárnějším umělcům ve Francii. Po jeho ostatcích dlouhá léta marně pátral jeho syn, který je převeze na hřbitov v pařížském Montmartru.

V hromadném hrobě na přeloučském hřbitově leží 9 lidí. Všichni byli vězni, kteří nepřežili tak zvaný transport smrti. Ten vypravili Němci z Osvětimi na konci ledna 1945.

"Každý den tady projížděly vlaky sem a tam," vzpomíná pamětník Miroslav Brebera. Mrtvá těla, která vyhodili z vlaku právě v Přelouči, pohřbil místní farář do důstojného hrobu. Ještě předtím ale zapsal jejich vytetovaná čísla a právě díky tomuto zápisu syn Casimira Oberfelda - Gregoir Dunant mohl svého otce najít. Všechno začalo dopisem, který našel na půdě.

"Byl to dopis jeho biologického otce, který napsal matce a ve kterém se přiznal k otcovství. Tím pak začalo jeho pátrání po své vlastní minulosti," vysvětluje přítel Dunanta Oldřich Pleštil.

Celá anabáze ale na přeloučském hřbitově ještě nekončí. Existuje totiž ještě francouzská administrativa, která to synovi Casimira Oberfelda vůbec neulehčila. "Největší překážky mi dávali francouzští úředníci, kteří po mně například chtěli doklad o tom, že ostatky neobsahují kardiostimulátor, přitom jen těžko taková věc v roce 1945 existovala. A dokonce pak po mně chtěli tatínkův úmrtní list. Ten se samozřejmě v koncentračním táboře nevystavoval," popsal.

Ostatky teď čeká převoz do Paříže. Dokud ale nebude tělo ležet na hřbitově v Montmartru, tak Gregoir Dunant prý nebude věřit, že se to skutečně povedlo.